Odborníci navrhnú optimálne využitie Biosférickej rezervácie Tatry

27.07.2005 Poprad

Tatranská Štrba 26. júla (TASR) - Navrhnúť aktuálne využitie územia Biosférickej rezervácie Tatry z hľadiska priestoru a funkcií by mala štúdia, ktorú pripra...
Tatranská Štrba 26. júla (TASR) - Navrhnúť aktuálne využitie územia Biosférickej rezervácie Tatry z hľadiska priestoru a funkcií by mala štúdia, ktorú pripravuje kolektív odborníkov. Porada Slovenského národného komitétu programu Človek a biosféra k pripravovanej štúdii sa konala dnes na pôde Správy TANAP-u v Tatranskej Štrbe.

Štúdia bude zohľadňovať tri základné funkcie územia a to ochrannú, rozvojovú a podpornú logistickú. Mala by byť zároveň dôležitým podkladom pre vládnu štúdiu trvalo udržateľného rozvoja Vysokých Tatier.
Informoval o tom Juraj Švajda zo Správy TANAP-u, ktorý ďalej uviedol, že v Tatranskej Štrbe dnes rokovali aj o projekte Obnovy a dobudovania turistických chodníkov a cyklotrás v Belianskych Tatrách a ich podhorí. Na pracovnom stretnutí sa zúčastnili starosta Ždiaru Ladislav Budzák a primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.
Projekt chce riešiť problém nedostatočne rozvinutého cestovného ruchu v mikroregióne Belianske Tatry prípravou predprojektovej a projektovej dokumentácie, súvisiacich štúdií a analýz potrebných pre obnovu a vybudovanie cyklotrás a turistických chodníkov. Pokrýva územie od Spišskej Belej cez Tatranskú Kotlinu, Ždiar a Tatranskú Javorinu s možným napojením na poľskej strane a tiež z Tatranskej Kotliny smerom na Tatranskú Lomnicu. Vytvoriť by sa tak mala ucelená sieť týchto chodníkov.
Projekt predpokladá rekonštrukciu a vybudovanie 29 trás turistických chodníkov, kúpeľných chodníkov a cyklotrás s celkovou då žkou 246 km.
 

Vyberte región

mark